The Honey Hunting: en kort etnografisk film om Musa och hans familj i Thailand

av Lotta Granbom

The Honey Hunting är en kort etnografisk film om Musa och hans stora familj som bor på en ö i Andamansjön i Thailand. Ön har på bara några få år blivit en populär destination för turister. Familjen bor på havssidan i en av byarna dit få västerlänningar ännu har kommit på besök. Men ökade levnadsomkostnader och minskade fiskefångster gör att familjen måste hitta andra sätt att försörja sig på. I filmen följer vi Musa och hans son in i djungeln för att samla in honung. Att nå bikupan och dess vaxkaka högt upp i ett träd – och hantera dess arga hyresgäster – är en riskfylld verksamhet som kräver stor skicklighet.

Se filmen här!

lotta-granbom

Lotta Granbom är doktorand i socialantropologi vid Lunds universitet. I mer än ett decennium har jag bedrivit fältstudier hos Urak Lawoi, ‘folket från havet’ i Andamansjön. Urak Lawoi räknas som ursprungsfolk på numera kända turist-öar i Thailand, såsom Phuket, Phi Phi och Ko Lanta, men de är ofta också kända som “sea gypsies” eller “havsnomader”. Jag har skrivit en bok: Urak Lawoi: A field study of an indigenous people in Thailand and their problems with rapid tourist develoment (2005) och publicerat en rad artiklar om dem.

I december 2004 drabbades Urak Lawoi av tsunamikatastrofen. Min avhandling handlar om hur ”the second wave”, d.v.s. hjälpinsatser och bistånd efter katastrofen, har påverkat Urak Lawois socio-kulturella liv. Jag har också ett stort intresse för filmetnografi och har själv använt filmkameran i fält sedan 2002. The Honey Hunting (2012), är min första egenredigerade film som jag färdigställde då jag studerade visuell antropologi på Granada Centre, Manchesters universitet. Filmen har visas på en rad etnografiska filmfestivaler i Europa och Australien.

lotta.granbom@soc.lu.se

Vill du kommentera inlägget? Skicka e-post till redaktörerna.